Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z fasolą

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1/2 kg
cebula 1
papryka czerwona 1
marchewka 4
pietruszka 3
seler 1/3 sztuki
por 1
kapusta włoska 1 kawałek
ząbek czosnku 1
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
cząber 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
fasola biała z puszki 1 puszka
olej rzepakowy 2 łyżki
bulion warzywny 1 l
śmietana 30% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z fasolą

Mięso pokroić w kostkę o boku 1-2 cm. Pokroić także warzywa: marchew w 3 cm kawałki, cebulę w pióra, paprykę w paski, a pietruszkę, seler, por i kapustę w małe kawałki (zadaniem tych ostatnich warzyw jest rozgotować się, wzbogacić smak i zagęścić sos).
W dużym rondlu rozgrzać olej i obsmażyć dokładnie mięso. Następnie dodać cebulę, wymieszać i chwilę smażyć razem.
W następnej kolejności dorzucić resztę pokrojonych warzyw i chwilę smażyć mieszając. Wszystko zalać gorącym bulionem i gotować do momentu, aż mięso będzie prawie gotowe (ok. 40 minut, ale czas zależy od jakości mięsa). Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć w szklance zimnej wody i wlać do gara z mięsem.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wymieszać i zagotowałam. Po 3 minutach dodać z grubsza osączoną z zalewy fasolę, a po następnej minutce śmietanę.
Całość wymieszać i gotowe. Na talerzach posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.05.2015 16:11
pyszny taki obiadek
Ola1young 11.05.2015 13:18
dobre jedzonko :)
Ewelina1991 11.05.2015 08:21
pyszny gulasz
Iwusia 10.05.2015 22:54
smaczne danie
Kuchareczekjeden 10.05.2015 22:30
Fajne danie
wwwiolka 10.05.2015 22:14
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak