Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dziczyzna 40 dag
miód 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
ziele angielskie 6
kolendra 1 łyżeczka
wino czerwone 150 ml
cebula czerwona 2
mąka pszenna 1 łyżeczka
woda 80 ml
smalec 1 łyżka
sól do smaku
kasza jęczmienna 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Karkówkę z dzika kroimy w paski. Następnie w kostkę. Przekładamy do miseczki.
Krok 1 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
2
Miód poddajemy kąpieli wodnej. Do płynnego dodajemy musztardę sarepską. Mieszamy. Tak przygotowaną miksturą polewamy dziczyznę.
Krok 2 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
3
Kolendrę ucieramy w moździerzu wraz z zielem angielskim. Dodajemy do mięsa.
Krok 3 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
4
Doprawiamy jeszcze solą do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Zalewamy wszystko czerwonym winem.
Krok 4 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
5
Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 5 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
6
Następnego dnia na patelni rozpuszczamy smalec. Na rozgrzany wrzucamy cebulę czerwoną pokrojoną w dużą kostkę.
Krok 6 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
7
Chwilę smażymy po czym cebulę doprawiamy solą oraz suszoną papryczką chili.
Krok 7 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
8
Gdy cebulą zmięknie zwiększamy ogień. Wrzucamy marynowane mięso z dzika. Smażymy cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Krok 8 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
9
Po 4-5 minutach ogień zmniejszamy i podlewamy przegotowaną wodę. Dokładnie mieszamy, aby woda wymieszała się tworząc sos.
Krok 9 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
10
W razie potrzeby podsypujemy łyżeczkę mąki i ponownie mieszamy. Chwilę smażymy i gotowe.
Krok 10 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
11
Do oddzielnego garnka przesypujemy przepłukaną kaszę jęczmienną. Zalewamy dwoma szklankami wody i solimy. Dodajemy 3 łyżki sosu z patelni i gotujemy na małym ogniu do momentu wyparowania wody.
Krok 11 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto
12
Gulasz podajemy z tak przygotowaną kaszą. Smacznego
Krok 12 - Gulasz z dziczyzny z czerwoną cebulą podany z kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 23.01.2013 21:17
pyszne
MAR3STA 23.01.2013 19:27
ale bym zjadła takiego gulaszu może prześlesz mi słoiczek?;)
Motorek 23.01.2013 11:09
aż wstyd się przyznać, ale mięsa z dzika nigdy nie jadłem
pacpaw 22.01.2013 12:32
@mysiunia jak z hodowli to może był to świniodzik? Taka krzyżówka domowej świni i dzika. U mnie każdy dzik oznacza zawsze tego z lasu.
Mysiunia 22.01.2013 10:31
a ja dzika jadłam i to kilka razy (prawdziwego z lasu i z hodowli - różnica ogromna)Tak przyrządzony gulasz musi smakować wybornie, do tego podany z moją ulubioną kaszą - wybrone danie!Co do dzika to był z lasu?
cukiereczek 22.01.2013 09:03
pycha
gosia1988 22.01.2013 08:36
smaczny
Magda24 21.01.2013 23:01
przepis fajny, choć trudniej o dzika - ale plusik się należy :)
Monika58 21.01.2013 22:43
pyszne - i ta kasza i ten dzik - choć nigdy dzika nie jadłam, ale wygląda bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak