Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 150 g
pieczarki 100 g
cebula 0,5
czosnek 3 ząbki
bulion 0,5 szkl
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 łyżeczki
kolendra szczypta
pieprz
sól
majeranek
ocet jabłkowy 1 łyżka
miód 1 łyzka
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
wieprzowina 600 (łopatka)
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
papryka 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami

Ciecierzycę namoczyć 8-10 godzin wcześniej. Mięso pokroić w kostkę posypać ziołami dodać ocet wymieszany z miodem i wymieszać. Odstawić na ok 15 min.

Na patelni i łyżce oleju przysmażyć pieczarki z cebulką. W naczyniu do duszenia podlać łyżkę oleju i wrzucić pokrojony na plasterki czosnek. Dodać mięso i przysmażyć na ostrym ogniu kilka minut, dodać paprykę pokrojoną w kwadraty, przysmażone pieczarki z cebulką, dodać rozdrobnione lekko pomidory z zalewą, i odrobinę bulionu. Zagotować i dodać namoczoną, odcedzoną ciecierzycę. Dusić wszystko pod przykryciem ok 30 min. W razie potrzeby podlać bulionem , pod koniec nadmiar płynu odparować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 15.11.2014 18:23
warto zrobić
ao_12 10.02.2013 13:34
smacznie wygląda, ja dodałabym od siebie jeszcze chili;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak