Gulasz z batatów, z ciecierzycą i szafranem, DS XVI, odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Gulasz z batatów, z ciecierzycą i szafranem, DS XVI, odc. 40

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na gulasz z batatów, ciecierzycy doprawiony szafranem. Gulasz z batatów podany z dipem ziołowym i chrupiącymi grzankami z serem i aromatyczną papryką wędzoną.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gulasz z batatów:

  • batat

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • papryczka chili

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir

    ok. 1 cm kawałek
  • kalafior

    200 gramów
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • wywar warzywny

    500 mililitrów
  • marchew

    1 sztuka
  • Szafran nitki Prymat

    5 (nitek) sztuk
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pomidory krojone z puszki

    400 mililitrów

Grzanki:

  • chleb

    6 kromek
  • żółty ser

    6 plastrów
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki

Dip:

  • świeża kolendra

    kilka gałązek
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • mięta

    kilka gałązek
  • śmietana 12%

    100 mililitrów
  • serek śmietankowy naturalny

    200 gramów
  • sok z limonki

    z 1/2 owocu

Do smaku:

  • Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Gulasz z batatów, z ciecierzycą i szafranem, DS XVI, odc. 40

Ten przepis to:

- pomysł na gulasz wegetariański;

- odżywcze, zdrowe danie obiadowe z batatów, ciecierzycy i kalafiora;

- przepis na dodatki: pyszny dip ziołowy oraz  grzanki z serem i papryką wędzoną.

Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

Składniki i przepis na wywar z jarzyn

1. Batata obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę i papryczki chili drobno siekamy, czosnek miażdżymy praską, a imbir trzemy na tarce. Umytego kalafiora dzielimy na różyczki.

2. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir oraz papryczki chili. Mieszamy i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy przyprawę curry, a następnie bataty. Dolewamy połowę porcji wywaru z jarzyn, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut.

3. Marchewkę kroimy w cienkie talarki i dorzucamy do garnka.

4. Szafran wkładamy do małej miski i zalewamy 2 łyżkami bulionu warzywnego. Po chwili, gdy szafran uwolni aromat, dodajemy go wraz z bulionem do gulaszu. Dolewamy pozostałą część bulionu oraz dokładamy różyczki kalafiora i wsypujemy paprykę wędzoną. Dusimy kilka minut. 

5. W międzyczasie robimy grzanki. Na kromkach chleba układamy plasterki sera i posypujemy wędzoną papryką. Grzanki zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera. Temperatura to 180 stopni Celsjusza, z ustawioną opcją grill.

6. Do gulaszu dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy gulasz do wrzenia i ściągamy z ognia.

7. Przygotowujemy dip. Drobno siekamy zioła (kolendrę, pietruszkę, miętę) i łączymy w misce ze śmietaną, serkiem oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą i mieszamy wszystkie składniki dipu.

Sposób podania:

 Gulasz z batatami i kalafiorem dekorujemy świeżymi ziołami i ćwiartką limonki. Danie podajemy ze śmietankowym dipem i grzankami z serem.

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat