Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z winem

5.0
(37)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina gulaszowa 80 dag
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 słoik
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól
cukier
Papryka słodka mielona Prymat
oliwa
papryka 3 szt
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z winem

Kroki postępowania

1
Wołowiną płuczemy, kroimy w kostką, solimy pieprzymy, a następnie smażymy na oliwie.
Taką ilość mięsa należy smażyć dwoma porcjami.
Po wszystkim przekładamy mięso do większego garnka (oliwy nie przelewamy z mięsem).
Krok 1 - Gulasz wołowy z winem foto
2
Na tej samej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, koncentrat pomidorowy i po jednaj łyżeczce papryki ostrej oraz słodkiej. Gdy wszystko jest już dobrze zasmażone dolewamy 450 ml wody i gotujemy.
Krok 2 - Gulasz wołowy z winem foto
3
Następnie zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem, dodajemy liść laurowy, szklankę wina i przyprawiamy kminkiem. Przyprawiamy
cukrem solą oraz pieprzem do smaku. Dusimy około 2- 2,5 godziny.
Krok 3 - Gulasz wołowy z winem foto
4
Przed końcem duszenia wrzucamy pokrojone w kostką trzy papryki, jeśli chcemy by papryka była lekko twardawa wrzucamy ją 15 min przed końcem, lecz jeśli ma być miękka to należy ją wrzucić wcześniej (w zależności od gustu)
Krok 4 - Gulasz wołowy z winem foto
5
Gulasz świetnie nadaje się do piure, polecam na prawdę pyszny.

ŻYCZĘ SMACZNEGO :)
Krok 5 - Gulasz wołowy z winem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 22.01.2014 12:55
Smaczne danie :)
idealme 11.08.2013 16:59
gulasz pierwsza klasa :))
GOSIA18 14.03.2013 10:15
robię podobnie, pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak