Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
wołowina
90 dag -
cebula
6 mniejszych -
pieczarki
4 średnie -
ząbek czosnku
2 -
ogórek kiszony
2 małe -
sos sojowy
2 łyżki OPCJONALNIE -
woda
375 ml
Przyprawy i dodatki
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
sól i pieprz
-
tymianek
-
majeranek
-
Liść laurowy suszony Prymat
3 -
ziele angielskie
4 -
mleko
3/4 szklanki -
mąka
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania GULASZ WOŁOWY Z CEBULĄ
Cebulę siekam, szklę na tłuszczu pozostałym po wołowinie, dokładam do niej.
Do garnka wkładam również posiekany czosnek i pokrojone w kawałki pieczarki i ogórka pokrojonego w kostkę.
Dodaję przyprawy: paprykę, tymianek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie.
Całość zalewam wodą, dodaję sos sojowy.
Gotuję na małym ogniu do miękkości (około 90 minut).
Doprawiam do smaku.
Mleko miksuję z mąką do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaję odrobinę sosu, dokładnie mieszam, wlewam do mięsa.
Gotuję jeszcze przez chwilę (często mieszając) do momentu zgęstnienia sosu.
Komentarze (1)