Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy w pomidorowym sosie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina gulaszowa 50 dag
smalec 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
mąka 1 łyżka
pieprz 1/4 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
cebula 1 duża
pomidor 1 średni
sok pomidorowy 1 szklanka
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy w pomidorowym sosie

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z mojego bloga: http://agatagotuje.pl

Mięso pokrój w niewielką kostkę i oprósz je mąką wymieszaną ze wszystkimi przyprawami (ja dałam mniej więcej po pół łyżeczki wszystkiego – z ostrą papryką i pieprzem nie przesadzałam), następnie odstaw do lodówki. Posiekaj cebulę, a pomidora sparz, obierz ze skórki, pozbaw pestek i pokrój w kosteczkę (warzywa umieść w osobnych naczyniach, bo nie będą używane jednocześnie).
Krok 1 - Gulasz wołowy w pomidorowym sosie foto
2
W rondlu rozgrzej łyżkę smalcu i olej. Kiedy tłuszcz będzie bardzo gorący, dodaj mięso i zrumień z każdej strony, następnie wsyp posiekaną cebulę, przesmaż chwilę razem, potem podlej połową szklanki wody i duś pod przykryciem przez pół godziny.
Krok 2 - Gulasz wołowy w pomidorowym sosie foto
3
Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj przygotowanego wcześniej pomidora i zalej całość sokiem pomidorowym. Zagotuj i przypraw do smaku.
Ja podałam swój gulasz z pieczonymi ćwiarkami ziemniaków.
Krok 3 - Gulasz wołowy w pomidorowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 24.12.2012 23:57
super
Isia 11.12.2012 11:25
pyszne
Renia1 04.12.2012 15:44
uwielbiam takie dania :)
ziutula
ziutula 21.11.2012 23:48
ja też mięsa robie na smalcu - są o wiele lepsze w smaku, a gulasz super
Simeo 21.11.2012 21:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak