Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy na jasnym piwie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1,5-2 kg
piwo 2-3 szkl. jasne
papryka mielona 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
cebula 1 duża
Pieprz biały mielony Prymat mielony
Kminek mielony Prymat
ziele angielskie 5-7 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
smalec 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy na jasnym piwie

Mięso wołowe umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę, przełożyć do woreczka strunowego, dodać paprykę mieloną, pieprz ziołowy, mielony kminek, ziele angielskie i liście laurowe - wlać piwo, woreczek zamknąć szczelnie i ostrożnie wymieszać. Włożyć do lodówki na dobę.
Zamarynowane mięso odcedzić bardzo dokładnie, ale zachować marynatę piwną.
Mięso obtoczyć w mące pszennej. Cebulę posiekać i zeszklić na smalcu, dodać mięso i obsmażyć na rumiano, stale mieszając - dolać marynatę, dodać ziele angielskie i listki laurowe - dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku, a na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej chłodną wodą.

Podawać z ziemniakami, makaronem, ulubioną kaszą, plackami ziemniaczanymi albo z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 06.09.2013 19:41
fajne połączenie z piwem.
Pomocnik 06.09.2013 18:07
Ciekawe danie :)
everay 06.09.2013 18:02
lubie gulasz
Cranberry 06.09.2013 17:54
pyszny gulasz na piwku mniam :)
AnielskaSlodycz 06.09.2013 17:36
smakowicie wygląda :)
Konczi 06.09.2013 17:03
super gulasz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak