Gulasz wołowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    70 dag
  • cebula biała

    3 sztuki
  • marchew

    3 sztuki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    1,5 l
  • mąka

    1 czubata łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dość dużą kostkę, dokładnie solimy i pieprzymy. Obsmażamy w garnku przez 5 minut na rozgrzanym oleju od czasu do czasu mieszając.

2. Następnie wołowinę zalewamy wodą. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.

3. W tym czasie przygotowujemy warzywa: cebulę obieramy i kroimy w pióra, marchew obieramy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na patelni na rumiano.

4. Po 30 minutach warzywa wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, zioła prowansalskie, ostrą paprykę i przyprawę do gulaszu. Dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa (około 50-60 minut) mieszając od czasu do czasu.

5. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Dusimy 3 minuty.

6. Mąkę wsypujemy do miseczki lub kubka. Zalewamy łyżką wazową gulaszu i dokładnie rozrabiamy aby nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając, wlewamy do garnka. Zagotowujemy.
Justi2401
Gulasz podajemy gorący z kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 28.12.2014 16:10
bardzo apetyczny
Wacław 28.12.2014 13:55
pyszny obiadek :-)
Adamorek 28.12.2014 13:16
smakowity gulasz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat