Przepis i sposób przygotowania na: Prosty gulasz wołowy
2. Następnie wołowinę zalewamy wodą. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
3. W tym czasie przygotowujemy warzywa: cebulę obieramy i kroimy w pióra, marchew obieramy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na patelni na rumiano.
4. Po 30 minutach warzywa wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, zioła prowansalskie, ostrą paprykę i przyprawę do gulaszu. Dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa (około 50-60 minut) mieszając od czasu do czasu.
5. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Dusimy 3 minuty.
6. Mąkę wsypujemy do miseczki lub kubka. Zalewamy łyżką wazową gulaszu i dokładnie rozrabiamy aby nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając, wlewamy do garnka. Zagotowujemy.