Gulasz wołowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina gulaszowa

    500 g
  • cebule

    2 duże
  • marchew

    4 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz wołowy foto
Mięso oczyść z błon i pokrój w dość grubą kostkę, przypraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj i podsmaż w sporym rondlu lub garnku na maśle klarowanym. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso i smaż aż lekko zbrązowieje.
Krok 2 - Gulasz wołowy foto
Zalej taką ilością wody, żeby całość znalazła się poniżej jej powierzchni. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Zagotuj i zmniejsz płomień. Niech płyn lekko „pyrka”.
Krok 3 - Gulasz wołowy foto
Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, wrzuć do garnka. Jeśli trzeba – dolej wrzątku.
Krok 4 - Gulasz wołowy foto
Duś jeszcze przez pół godziny. Dodaj przyprawy, przeciśnięte przez praskę (albo drobno posiekane) ząbki czosnku oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez około kwadrans, żeby przyprawy oddały smaki. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, możesz go zaciągnąć mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub gęstą śmietaną.
Krok 5 - Gulasz wołowy foto
Taki gulasz można zjeść praktycznie ze wszystkim – z chlebem, ziemniakami, kaszą czy makaronem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 26.11.2013 15:01
wspaniały przepis
Danka 04.11.2013 18:25
lubię takie jedzonko
hahanka 30.10.2013 12:42
pyszny gulasz
jussta 17.10.2013 12:46
pyszny gulasz wykorzystam przepis
Malgorzata549 09.09.2013 14:18
smaczy obiadek
Poison1988 09.01.2013 11:24
pewnie przepięknie pachnie :) świetne!
PIOTR11 09.01.2013 08:30
bardzo apetycznie wygląda
wyattearp 09.01.2013 07:33
UWIELBIAM
Beata61 09.01.2013 07:29
z kaszą dla mnie najlepszy
Adamorek 08.01.2013 23:54
smaczne tradycyjne danko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat