Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z woreczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1 kg
cebula 1 duża
papryka czerwona 1 duża
olej 3 łyżki
papryka mielona 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
włoszczyzna suszona garść drobna
majeranek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 5 szt.
lubczyk 1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z woreczka

Kroki postępowania

1
Do worka wrzucić umyte, osączone i pokrojone w dużą kostkę mięso wieprzowe (ja miałam mieszane - szynka i karczek) - dodać pokrojoną w grube piórka cebulę oraz przyprawy. Wlać olej.
Krok 1 - Gulasz wieprzowy z woreczka foto
2
Dołożyć paprykę czerwoną pokrojoną w niezbyt cienkie paseczki, woreczek zamknąć szczelnie klamerką, usuwając z wnętrza możliwie dużo powietrza. Klamerka powinna się znaleźć bliżej brzegu woreczka, aby w trakcie pieczenia mógł się on nadmuchać jak balonik - pozostanie wtedy sporo miejsca dla zawartości.
Całość pomasować przez kilka chwil, aby mięso pokryło się przyprawami. Włożyć na dobę do lodówki.
Krok 2 - Gulasz wieprzowy z woreczka foto
3
Zamarynowane mięso umieścić w zamkniętym woreczku w zimnym piekarniku (dla wygody dobrze je ułożyć na blaszce lub w jakiejś brytfance) - nastawić termostat na 180*C i piec 45 minut. Zmniejszyć temperaturę do 100*C i piec jeszcze 20-30 minut.
Krok 3 - Gulasz wieprzowy z woreczka foto
4
Całość pozostawić na 30 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie ostrożnie przelać do garnka - podlać przegotowaną wodą i zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej. Doprawić do smaku solą.
Krok 4 - Gulasz wieprzowy z woreczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak