Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
cebula biała 4 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
margaryna 6 łyżek
olej 3 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
wino czerwone wytrawne 200 ml
grzyby leśne 30 dag
czosnek 3 ząbki
grzyby suszone 2 łyżki
woda 1 szkl
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
mąka pszenna 1/2 łyżki
keczup 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami

Łopatkę myjemy i osuszamy , a następnie kroimy na kawałki. Posypujemy papryką w proszku, solą i mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzewamy cztery łyżki margaryny i smażymy na niej pokrojone mięso do momentu, aż się zarumieni. Białą cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju i 2 łyżkach margaryny i posypujemy mielonym kminkiem. Przekładamy do zrumienionego mięsa, dolewamy czerwone wino i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie na prawie miękkie. Grzyby leśne dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy je na 1 łyżce oleju z dodatkiem obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy mięso będzie prawie dobre dodajemy podsmażone grzyby oraz suszone grzyby, podlewamy woda i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Na końcu zagęszczamy gulasz mąką rozmieszaną w trochę wody i dodajemy keczup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bke 06.10.2022 01:13
Smażone na margarynie? Ohyda:/
Lidzia 02.09.2014 07:02
Smakowity.
Megg 01.09.2014 18:21
rewelacyjny gulasz
Olga_SK 01.09.2014 18:19
Ile aromatów w jednym daniu! Pycha! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak