Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

łopatka wieprzowa 800 g
olej 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki

Sos

pieczarki 7-8 szt
cebula 2 szt
papryka czerwona 1 szt
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
woda 2 szklanki
mąka 2 łyżeczki
kostka rosołowa 1 szt
grzyby suszone 5 szt
pietruszka 1 galązka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłuszczu, pokroić w kostkę o średnicy 2x2 cm. Składniki z marynaty wymieszać i nasmarować nią mięso. odstawić do lodówki na 2-3h, lub na noc jeśli przygotowujesz mięso wcześniej. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, a następnie usmażyć mięso. Cebulę i pieczarki przesmażyć.

Mięso, cebulę i pieczarki przełożyć do wyższego garnka i zalać 2 szklankami wody. Dodać resztę składników, oprócz papryki czerwonej i mąki: zioła, przyprawy, kostkę rosołową, grzyby. Całość dusimy ok. 1h i dodajemy paprykę. Dusimy jeszcze ok. 20 min, sprawdzamy czy mięso jest miękkie - jeśli tak, rozpuszczamy 2-3 łyżeczki mąki z letnią wodą ok. 2 łyżki i dolewamy do sosu cały czas mieszając. Sos powinien delikatnie zgęstnieć. Doprawić do smaku gdyby była potrzeba według własnych upodobań smakowych.

Można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak