Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • łopatka wieprzowa

    800 g
  • olej

    2 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • musztarda sarepska

    2 łyżki

Sos

  • pieczarki

    7-8 szt
  • cebula

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • woda

    2 szklanki
  • mąka

    2 łyżeczki
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • grzyby suszone

    5 szt
  • pietruszka

    1 galązka
  • liść lubczyku

    1 szt
  • liść laurowy

    1 szt
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłuszczu, pokroić w kostkę o średnicy 2x2 cm. Składniki z marynaty wymieszać i nasmarować nią mięso. odstawić do lodówki na 2-3h, lub na noc jeśli przygotowujesz mięso wcześniej. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, a następnie usmażyć mięso. Cebulę i pieczarki przesmażyć.

Mięso, cebulę i pieczarki przełożyć do wyższego garnka i zalać 2 szklankami wody. Dodać resztę składników, oprócz papryki czerwonej i mąki: zioła, przyprawy, kostkę rosołową, grzyby. Całość dusimy ok. 1h i dodajemy paprykę. Dusimy jeszcze ok. 20 min, sprawdzamy czy mięso jest miękkie - jeśli tak, rozpuszczamy 2-3 łyżeczki mąki z letnią wodą ok. 2 łyżki i dolewamy do sosu cały czas mieszając. Sos powinien delikatnie zgęstnieć. Doprawić do smaku gdyby była potrzeba według własnych upodobań smakowych.

Można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat