Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwoną fasolką (z szynki)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 500-600 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 3-4 ząbki
fasola czerwona 1 puszka
woda 300-500 ml
białe wino 100 ml
przecier pomidorowy 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat
majeranek
bazylia
Czosnek suszony Prymat
sól i pieprz

Dodatkowo

mąka pszenna
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwoną fasolką (z szynki)

Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w odrobinie soli oraz papryce (słodkiej) w proszku.
Mięso przełożyć na patelnię (z rozgrzanym olejem), oprószyć mąką i delikatnie obsmażyć.
Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i drobno posiekany czosnek.
Wszystko razem i podlać białym winem.
Po odparowaniu połowy płynu - całość przełożyć do garnka.
Wrzucić listek laurowy, sporą ilość (chyba, że nie lubicie - to mniej) majeranku, bazylii i wlać 300 ml wody.
Gulasz dusić pod przykryciem do miękkości.
(Należy go co jakiś czas przemieszać, aby się nie przypalił i w razie potrzeby podlewać wodą.)
Na końcu dodać odcedzoną fasolkę, przecier, zagotować i doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2017 00:06
Dobry gulasz.
gusia1000 10.11.2017 00:05
Dobry gulasz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak