Gulasz wieprzowo-cebulowy z rozmarynem i cząbrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    600 g
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • cząber

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka

    2-3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżeczka
  • olej

    2-3 łyżki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wieprzowe(łopatka, szynka)myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem i cząbrem. Odstawiamy na około 30 minut. Zamarynowane mięso obsmażamy na oleju na rumiano i przekładamy do garnka. Mięso zalewamy wodą tak, aby je przykryło, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Dusimy pod przykrywką na niewielkim ogniu. Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie już miękkie zaprawiamy sos mąką rozprowadzoną z wodą i całość zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 25.07.2013 19:53
smacznie wygląda
JOANNA16 15.04.2013 16:23
lubię gulasz
mufinka79 13.04.2013 18:26
Dziękuję ślicznie za bardzo miłe komentarze :)
EnoBeno 13.04.2013 09:22
pięknie wygląda
meg1984 12.04.2013 22:50
bardzo lubię to danie
Rafał3 12.04.2013 22:26
bardzo smaczne polecam
Boska_Agatka 12.04.2013 22:18
pyszne po prostu rewelacja
Piotr-21 12.04.2013 21:26
bardzo dobre danie
Barbara/zuza22_85 12.04.2013 21:17
bardzo smaczne
Monika58 12.04.2013 21:15
fajnie przyprawiony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat