Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz warzywny
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w duz kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, miaższ kroimy w duża kostkę. Pieczarki oczyszczamy i wraz z ogórkami kroimy w dużą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osączamy i siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w mała kostkę.
Rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Wsypujemy pieczarki, paprykę, orórki i ziemniaki. Wkładamy pomidory i starannie rozgniatamy widelcem. Dodajemy przecier pomidorowy oraz kostki bulionowe. Dusimy 20 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Gulaszem polewamy ryż, posypujemy natką pietruszki