Gulasz w sosie winno-śmietanowym

Gulasz w sosie winno-śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    0,5 kg
  • pieczarki

    ok. 30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka żółta

    1/2 sztuki
  • wino czerwone

    1/2 szklanki
  • śmietana 30%

    4-5 łyżek
  • zioła prowansalskie

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    łyżeczki
  • sól i pieprz

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • gorąca woda

  • ziele angielskie całe

    kilka ziaren
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilka ziaren
  • liść laurowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone na dość duże kawałki mięso wieprzowe, dodaję przyprawy i zioła (oprócz soli) - podsmażam na złoty kolor. Pod koniec dorzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę i czekam, aż się zeszkli.
Krok 2 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
Przekładam podsmażoną zawartość patelni do garnka i zalewam gorącą wodą (ilość - tyle, ile chcemy mieć sosu). Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mięso nieco zmięknie.
Krok 3 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
Opłukane pieczarki kroję na mniejsze części i przygotowuję pół szklanki czerwonego wina.
Krok 4 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
Dodaję wino i pieczarki do mięsa - dalej duszę pod przykryciem do miękkości.
Krok 5 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
Pod koniec dodaję pokrojone na nieduże części papryki oraz sól i pieprz do smaku - gotuję dosłownie 5 minut, aby papryka pozostała lekko twarda.
Krok 6 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy oraz śmietankę 30%, mieszam, doprowadzam do wrzenia i danie gotowe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

09.12.2015 20:26
taki gulasz można zjeść

cukiereczek

09.12.2015 18:03
smacznie i do syta

Agnieszka-87-25

09.12.2015 14:56
super gulasz

sliwka

09.12.2015 13:42
Pyszniutki;))

agaK.

09.12.2015 13:28
Ależ pyszny:)

berys18

09.12.2015 12:51
dobry pomysł na obiad

halina17

09.12.2015 12:20
Dobry gulasz.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat