Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz w sosie winno-śmietanowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 0,5 kg
pieczarki ok. 30 dag
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
wino czerwone 1/2 szklanki
śmietana 30% 4-5 łyżek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
majeranek łyżeczki
sól i pieprz
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
gorąca woda
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz w sosie winno-śmietanowym

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone na dość duże kawałki mięso wieprzowe, dodaję przyprawy i zioła (oprócz soli) - podsmażam na złoty kolor. Pod koniec dorzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę i czekam, aż się zeszkli.
Krok 1 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
2
Przekładam podsmażoną zawartość patelni do garnka i zalewam gorącą wodą (ilość - tyle, ile chcemy mieć sosu). Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mięso nieco zmięknie.
Krok 2 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
3
Opłukane pieczarki kroję na mniejsze części i przygotowuję pół szklanki czerwonego wina.
Krok 3 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
4
Dodaję wino i pieczarki do mięsa - dalej duszę pod przykryciem do miękkości.
Krok 4 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
5
Pod koniec dodaję pokrojone na nieduże części papryki oraz sól i pieprz do smaku - gotuję dosłownie 5 minut, aby papryka pozostała lekko twarda.
Krok 5 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto
6
Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy oraz śmietankę 30%, mieszam, doprowadzam do wrzenia i danie gotowe.
Krok 6 - Gulasz w sosie winno-śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 09.12.2015 20:26
taki gulasz można zjeść
cukiereczek 09.12.2015 18:03
smacznie i do syta
Agnieszka-87-25 09.12.2015 14:56
super gulasz
sliwka 09.12.2015 13:42
Pyszniutki;))
agaK. 09.12.2015 13:28
Ależ pyszny:)
berys18 09.12.2015 12:51
dobry pomysł na obiad
halina17 09.12.2015 12:20
Dobry gulasz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak