Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz tajski

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

wieprzowina 500 g
marchewki 2 szt.
pietruszka 1 szt.
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 szt.
sos sojowy słodki 5 łyżek
olej do smażenia
mąka (do oprószenia mięsa)
skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka

PRZYPRAWY

Kardamon mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
curry 0,5 łyżeczki
sól i pieprz

DODATKI

ryż
natka pietruszki
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz tajski

Kroki postępowania

1
Propozycja na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z kawałkami delikatnej wieprzowiny oraz warzywami, który idealnie przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej. Gulasz dopełnia pożywny ryż z nutą kardamonu oraz świeżą natką pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone mięso wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je mąką i smażymy na oleju na delikatnie złoty kolor. Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem zimnej wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu koło 1,5 godziny.
Krok 1 - Gulasz tajski foto
2
Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki i posmażamy je na oleju. Na koniec smażenia dodajemy do całości drobno pokrojone ząbki czosnku oraz papryczkę chili. Wszystko razem przesmażamy do momentu, aż warzywa będą delikatnie miękkie.
Krok 2 - Gulasz tajski foto
3
Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa (po 1,5 godzinie duszenia) wraz z curry oraz kardamonen i dusimy jeszcze przez 10 minut. Na koniec do szklanki zimnej wody dodajemy sos sojowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowy gulasz podajemy z ryżem doprawionym kardamonem, masłem i świeżą natką pietruszki (możemy zastąpić ją także świeżą kolendrą).

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Gulasz tajski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 07.11.2015 23:01
ładnie podane
wwwiolka 05.11.2015 20:08
Bardzo fajny przepis.
RenataZ-et 05.11.2015 16:08
wygląda wyśmienicie
Ewa Wojtaszko 05.11.2015 14:05
trafiłaś w moje smaki :)
luna76 05.11.2015 13:41
Idealny na zimne dni! :)
Benita 05.11.2015 13:21
Ciekawy przepis-danie wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak