Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami

Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • kapusta kiszona

    60 dag
  • cebula

    4 sztuki
  • pieczarki

    6 sztuk
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • chili

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • kminek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    2 łyżki
  • rosół

    1 litr
  • liść laurowy

    4 sztuki
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie całe

    2 sztuki
  • śmietana słodka

    1/2 szklanki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami foto
Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez praskę.W szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam aż cebula staje się szklista,
Krok 2 - Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami foto
wtedy dodaję pokrojone mięso,oprószam słodką papryką, mieszam, smażę 5 minut,
Krok 3 - Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami foto
oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut.
Krok 4 - Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami foto
Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone pieczarki i papryki, podlewam resztą rosołu i gotuję jeszcze 30 minut, doprawiam solą do smaku.
Krok 5 - Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami foto
Na 5 minut przed końcem gotowania jak mięso będzie miękkie, wlewam słodką śmietankę, zagotowuję zestawiam z ognia. Podaję z pszenną bułeczką. Smacznego!
2milutka
Ponieważ łopatka wieprzowa jest dla mnie za tłusta zrobiłam go z chudej szynki, mój dodatek do niego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

benka

22.09.2016 19:32
Super na chłodne dni.

olkaaa

21.09.2016 21:28
chętnie spróbuję

Joanna Kryla

21.09.2016 21:14
Pyszny gulasz

cukiereczek

21.09.2016 18:39
apetycznie wygląda taka zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat