Gulasz pod pierzynką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opak
  • mięso gulaszowe

    1/2 kg
  • mąka

    1-2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • kostka pieczeniowa

    1 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 listek
  • jajko

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz pod pierzynką foto
Mięso gulaszowe obtaczamy w mące ( po to,żeby później nie zagęszczać sosu). Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Gulasz pod pierzynką foto
Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek – podsmażamy. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy kostkę pieczeniową i przyprawy.
Krok 3 - Gulasz pod pierzynką foto
Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.

Gotowe mięso przekładamy do kokilek.
Krok 4 - Gulasz pod pierzynką foto
Gulasz przykrywamy ciastem francuskim ( Ja przed nałożeniem gulaszu, do ciasta francuskiego przyłożyłam kokilki i wycięłam kształt).
Krok 5 - Gulasz pod pierzynką foto
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Krok 6 - Gulasz pod pierzynką foto
Zapiekamy w piekarniku 180 stopni ok 15 minut.
Krok 7 - Gulasz pod pierzynką foto
Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 05.02.2014 00:15
bardzo ciekawy przepis
kasienka23 03.02.2014 18:55
fajny pomysł na gulasz!
marcia7 03.02.2014 18:02
pięknie podany
Mniam 03.02.2014 17:56
Bardzo fajny pomysł. Smaczne musiało być.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat