Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz po mojemu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1 kg
pieczarki 500 g
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
cebula 1 duża
bulion wołowy 1 litr
ziele angielskie 3 kuleczki
przecier pomidorowy do smaku
mąka do zagęszczenia
mleko do podlania mąki
pieprz do smaku
sól do smaku
oliwa
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz po mojemu

Kroki postępowania

1
1. Zagotowujemy bulion wołowy (możemy go zrobić z 2 kostek bulionowych i litra wody).

2. Karkówkę (najlepiej dzień wcześniej, jeśli nam się spieszy zostawmy mięsko w przyprawach chociaż na 30 minut.) kroimy w kosteczkę (ok 2cm x 2cm) i przyprawiamy majerankiem , przyprawą do żeberek oraz przyprawą do grilla, pieprzem i solą.

3. Mięsko panierujemy w mące, kładziemy na sitko aby usunąć nadmiar mąki, podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek i lekko zarumienione dodajemy do bulionu. Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok 1h (zależy od mięska 60-90minut - najlepiej sprawdzić czy zaczyna mięknąć).
Krok 1 - Gulasz po mojemu foto
2
4. Cebulkę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulkę podsmażamy aby się zeszkliła, dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy aby odparować nadmiar wody. Przyprawiamy szczyptą kucharka.

5. Paprykę myjemy, wydrążamy środki i kroimy w kosteczkę.
Krok 2 - Gulasz po mojemu foto
3
6. Po godzinie gotowania się bulionu dodajemy paprykę oraz pieczarki z cebulką. (w razie wygotowania się zbyt dużej ilości wody odrobinę podlewamy). Gotujemy kolejne 30minut.
Krok 3 - Gulasz po mojemu foto
4
7. Pod koniec dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego (ja użyłam takiego który robiłam sama, można użyć kupnego albo zastąpić go sokiem pomidorowym). W celu zagęszczenia mieszamy 1 łyżeczkę maki z odrobiną mleka, wlewamy do gulaszu i czekamy do zagotowania ciągle mieszając. W razie potrzeby zwiększamy dawkę mąki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Polecam z dań z ryżem :)

SMACZNEGO :)
Krok 4 - Gulasz po mojemu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 20.11.2013 16:51
świetny gulasz
Motorek 06.11.2013 09:11
uwielbiam gulasz
RenataZ-et 11.01.2013 22:18
lubię takie jedzonko :)
Botwinka 07.11.2012 18:13
pyszny
pajbek 07.11.2012 17:15
Lubię takie jedzonko. Pycha :-)
jasiek 07.11.2012 16:02
prawdziwe jedenie
uqash24 07.11.2012 15:56
mniam smacznie wygląda i na pewno pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak