Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz na łopatce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

łopatka bez kości 1 kilogram
papryka czerwona 2 sztuka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
śmietana 18 proc 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Dodatki

sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
olej do smażenia
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz na łopatce

Kroki postępowania

1
Mięso z łopatki wieprzowej płuczemy i pozbawiamy błonek. Następnie kroimy w dość dużą kostkę dodajemy musztardę i wszystko razem mieszamy odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 1 - Gulasz na łopatce foto
2
Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy w drobną kosteczkę.
Krok 2 - Gulasz na łopatce foto
3
Pieczarki obieramy i siekamy w plastry wraz z nóżkami.
Krok 3 - Gulasz na łopatce foto
4
Kiedy mięso jest już zamarynowane na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso. Kiedy mięsko się podsmaży dolewamy wodę, ziele angielskie i liść laurowy i posiekany czosnek.
Krok 4 - Gulasz na łopatce foto
5
W tym czasie na innej patelni dusimy pieczarki ze szklanka bulionu warzywnego,.
Krok 5 - Gulasz na łopatce foto
6
Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i wszystko dusimy do miękkości.
Krok 6 - Gulasz na łopatce foto
7
Kiedy papryka jest już miękka dodajemy duszone pieczarki. Wszystko razem mieszamy doprawiamy przyprawami i zagęszczamy śmietaną oraz mąką. Razem przez chwilę dusimy.
Krok 7 - Gulasz na łopatce foto
8
Gulasz jeszcze ciepły podajemy np. z pieczonymi ziemniakami.
Krok 8 - Gulasz na łopatce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 22.04.2014 17:05
Smakowity pomysł, uwielbiam gulasze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak