Gulasz na łopatce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne

  • łopatka bez kości

    1 kilogram
  • papryka czerwona

    2 sztuka
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki

Dodatki

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • czosnek

    2 ząbki
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • olej do smażenia

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz na łopatce foto
Mięso z łopatki wieprzowej płuczemy i pozbawiamy błonek. Następnie kroimy w dość dużą kostkę dodajemy musztardę i wszystko razem mieszamy odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 2 - Gulasz na łopatce foto
Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy w drobną kosteczkę.
Krok 3 - Gulasz na łopatce foto
Pieczarki obieramy i siekamy w plastry wraz z nóżkami.
Krok 4 - Gulasz na łopatce foto
Kiedy mięso jest już zamarynowane na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso. Kiedy mięsko się podsmaży dolewamy wodę, ziele angielskie i liść laurowy i posiekany czosnek.
Krok 5 - Gulasz na łopatce foto
W tym czasie na innej patelni dusimy pieczarki ze szklanka bulionu warzywnego,.
Krok 6 - Gulasz na łopatce foto
Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i wszystko dusimy do miękkości.
Krok 7 - Gulasz na łopatce foto
Kiedy papryka jest już miękka dodajemy duszone pieczarki. Wszystko razem mieszamy doprawiamy przyprawami i zagęszczamy śmietaną oraz mąką. Razem przez chwilę dusimy.
Krok 8 - Gulasz na łopatce foto
Gulasz jeszcze ciepły podajemy np. z pieczonymi ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Noruas 22.04.2014 17:05
Smakowity pomysł, uwielbiam gulasze.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat