Gulasz miodowy

Gulasz miodowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • olej

    4 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • musztarda

    1 łyżka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

Pozostałe składniki

  • szynka wieprzowa

    700 g
  • cebula

    1 duża
  • ziele angielskie

    2
  • liść laurowy

    2
  • smalec

    1 łyżka
  • mąka kukurydziana

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem.
W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa i smażymy z każdej strony na dużym ogniu. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Pamiętajmy, aby podczas smażenia nie mieszać co chwilę mięsa. Po wrzuceniu mięsa odczekajmy, aż usmaży się na jednej stronie, dopiero przemieszajmy. Porcja mięsa do smażenia wynosi tyle ile zmieści się na dnie garnka.
Do mięsa dodajemy cebulę, zalewamy taką ilością wody, aby przykryło mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i przykrywamy pokrywką. Dusimy około godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie . W kubeczku w niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do gotującego się gulaszu i mieszamy. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną bądź z ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

06.12.2017 23:56
Świetny gulasz :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat