Gulasz miodowo-pikantny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1,3 kg
  • boczek wędzony

    200 gram
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sos chili

    1/2 szklanki
  • sos chili

    2 łyżki
  • miód płynny

    4 łyżki
  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżki
  • chrzan o smaku cytrynowym Smak

    1 łyżka
  • wywar warzywny

    1 litr
  • śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w krążki. Do wysokiego naczynia wlać olej, ½ szkl sosu chili, 2 łyżki miodu, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz czarny, musztardę francuską oraz chrzan cytrynowy.. Całość przez chwilę dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą marynatę. Zalać nią mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
W brytfannie rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso z marynatą i przyrumienić na dużym ogniu często mieszając ze wszystkich stron. Następnie dodać wywar, pozostałe 2 łyżki sosu chili oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa – ok. 60 minut, co chwilę mieszając. Jeżeli będzie taka potrzeba dodać jeszcze trochę wywaru. Na samym końcu zabielić gulasz – do naczynia dodać śmietanę oraz 2 chochle sosu z gulaszu, dokładnie wymieszać, wlać do całości i ponownie wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. młodymi ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
afrodyta
Bardzo wyrazisty i smaczny gulasz. Idealny na rodzinny obiad. Polecam.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justi2401 18.05.2016 14:06
Pyszny obiadek :)
Małgorzata Pin 18.05.2016 10:44
Wygląda smakowicie.
Motorek 18.05.2016 10:21
smaczny obiadek
Krzysztof15 18.05.2016 09:11
pyszny gulasz
molanka 18.05.2016 08:39
na pewno bardzo smaczny
Konczi 18.05.2016 08:29
bardzo apetycznie się prezentuje
berys18 18.05.2016 08:29
wygląda smacznie
MAR3STA 17.05.2016 21:50
Z chęcią zjadłabym taki obiad
krokus 17.05.2016 21:47
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat