Gulasz mięsny z fasolą i papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    50 dag
  • przyprawa do kurczaka

    2 łyzeczki
  • czosnek granulowany

    1 łyzeczka
  • olej

    6 łyżek
  • cebula

    1 szt
  • natka pietruszki

    kilka łyżek
  • pieprz

    do smaku
  • woda

    100 ml
  • chili

    szczypta
  • mąka pszenna

    3 łyzki
  • fasola czerwona

    1/2 puszki
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • papryka konserwowa

    mały słoik( 330 ml)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i podpiekany na oleju około 10 minut. Cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.Po tym czasie mięso podlewamy szklanką wody i dalej dusimy jeszcze 10 minut aby przyprawy z patelni się całkowicie rozpuściły a woda była brązowa. 2. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy osączone z zalewy fasolę i kukurydzę oraz pokrojoną paprykę w paski i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat