Gulasz meksykański

Gulasz meksykański

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    ok. 0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • fasola czerwona z puszki

    1 opakowanie
  • kukurydza w puszce

    1 opakowanie
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    3-4 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • oregano

    ok. 1/2 łyżeczki
  • bulion warzywny

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz meksykański foto
Na patelni rozgrzewam olej, wykładam pokrojone w kostkę mięso wieprzowe - chwilę zrumieniam. Następnie dodaję pokrojoną w piórka cebulę, drobniutko posiekany czosnek i oregano. Smażę do momentu, aż cebula zeszkli się.
Krok 2 - Gulasz meksykański foto
Zawartość patelni przekładam do garnka, zalewam bulionem warzywnym, aby zakrywało mięso. Dobrze jeśli mamy własny bulion, jeśli nie rozpuszczamy kostkę bulionową - warzywną w gorącej wodzie. Duszę do momentu, aż mięso zmięknie, dolewając od czasu do czasu bulion.
Krok 3 - Gulasz meksykański foto
Kukurydzę i fasolkę czerwoną odcedzam (fasolkę dodatkowo płuczę pod zimną wodą), paprykę kroję w słupki.
Krok 4 - Gulasz meksykański foto
Pod koniec, kiedy mięso będzie już prawie gotowe, dorzucam paprykę, kukurydzę i fasolkę. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, pieprz cayenne oraz sól do smaku. Wszystko razem mieszam i chwilę podduszam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

27.06.2017 14:44
smaczne danie

Jagódka77

18.02.2017 20:00
chętnie bym się poczestowała

Marcepanowy kącik

09.02.2017 14:16
Pyszny , z chęcią zjadła bym :)

KORAL

07.02.2017 09:11
Uwielbiamy ten gulasz :)

Pani Domu

06.02.2017 19:54
świetny gulasz

MonikaW

05.02.2017 21:47
Pyszne danie

ben-ka

05.02.2017 18:00
Lubię taki, na bogato.

joannaa24

05.02.2017 14:05
Bardzo fajny przepis

cukiereczek

05.02.2017 12:25
idealne na chłodne dni

Stenka

05.02.2017 12:17
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat