Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz koźlęcy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso kozie 80 dag
oliwa 2 łyżki
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
tymianek 1/2 łyżeczki
woda 300 ml
sól
pieprz
masło 1 łyżeczka
mąka 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz koźlęcy

Kroki postępowania

1
Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon (już tak przygotowanego wyszło mi bliżej 90 dag, ale przecież ani czas, ani metoda się nie zmieni), pokroić w dużą kostkę - ok. 4-5 cm.
Krok 1 - Gulasz koźlęcy foto
2
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, rozetrzeć w moździerzu z odrobiną soli, po czym dodać tymianek i rozetrzeć ponownie. Odłożyć.
Krok 2 - Gulasz koźlęcy foto
3
Rozgrzać oliwę w rondlu na mocnym ogniu, i wrzucać partiami mięso. Smażyć mieszając, aż się mocno zrumieni ze wszystkich stron.
Krok 3 - Gulasz koźlęcy foto
4
Dodać cebulę i smażyć cały czas mieszając jeszcze około 5 minut, aż się zeszkli.
Krok 4 - Gulasz koźlęcy foto
5
Dodać pastę z czosnku i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Gulasz koźlęcy foto
6
Zalać wodą, dokładnie zedrzeć wszystkie resztki z dna rondla. Doprawić pieprzem i dusić 60-70 minut. Zwrócić uwagę na mocno odparowaną wodę, którą należy co jakiś czas uzupełnić, choć niekoniecznie w takiej ilości.
Krok 6 - Gulasz koźlęcy foto
7
W międzyczasie wymieszać masło z mąką. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać maślaną masę do sosu i delikatnie mieszając, powoli rozpuścić. Sos powinien zgęstnieć. Odparować do pożądanej konsystencji, gdyby był za rzadki. Doprawić koniecznie solą i ewentualnie pieprzem.
Krok 7 - Gulasz koźlęcy foto
8
Podawać z kaszą, ziemniakami z wody lub makaronem. U mnie była surówka z kiszonej kapusty, ale każda sałata pięknie się będzie komponowała.
Krok 8 - Gulasz koźlęcy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 13.04.2014 13:59
zazdroszczę takich doznań smakowych
pestka 06.02.2014 17:25
nigdy nie jadłam koziny- wygląda na bardzo smaczne mięso
IwonaDD 04.02.2014 17:48
wspaniały przepis
Krzysztof15 04.02.2014 17:30
pyszny gulasz
artur7 04.02.2014 17:13
nigdy nie jadlem smaczne
borgia 04.02.2014 16:51
Kozina jest bardzo delikatna i krucha. Szkoda jednak, że ciężko o nią. Nam bardzo smakuje, choć tak naprawdę, to póki co był to gulasz ze sporych resztek mięsa - bardzo ładnych, po odkrojeniu wszelkich niejadalnych dla mnie kawałków. Już dostałam kilka profesjonalnych uwag od znanych mi pasjonatów nie tylko kuchni, ale i samej koziny - będę miała jak znalazł przy sporym udźcu z kozy. Polecam to mięso.
2milutka 04.02.2014 16:40
nie jadłam jeszcze takiego mięska,brzmi apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak