Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    200 g
  • dynia

    150 g
  • soczewica

    1 garsc
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • pomidory z puszki

    100 g
  • oliwa

    50 ml
  • sól

    1 szczypta
  • papryka

    1 szczypta
  • śmietana 30%

    100 ml
  • bulion warzywny

    400 ml
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.

Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy.

Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka.

Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą.

Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut.

Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu.

Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.

W razie potrzeby doprawiamy!

Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą!

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Moni_Wwo 13.10.2013 10:57
Uwielbiam gulasz, a pod tą postacią pewnie jest smakowity!
Mniam 29.09.2013 00:02
Taki gulasz musi być niezwykle smaczny.
tessinka 28.09.2013 22:01
samo zdrowie
Olga_SK 28.09.2013 18:13
Tyle jesiennych pyszności na jednym talerzu! Bosko :)
noninka77 28.09.2013 17:57
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat