Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 200 g
dynia 150 g
soczewica 1 garsc
marchew 1 szt
cebula 1 szt
pomidory z puszki 100 g
oliwa 50 ml
sól 1 szczypta
papryka 1 szczypta
śmietana 30% 100 ml
bulion warzywny 400 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą

Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.

Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy.

Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka.

Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą.

Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut.

Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu.

Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.

W razie potrzeby doprawiamy!

Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Moni_Wwo 13.10.2013 10:57
Uwielbiam gulasz, a pod tą postacią pewnie jest smakowity!
Mniam 29.09.2013 00:02
Taki gulasz musi być niezwykle smaczny.
tessinka 28.09.2013 22:01
samo zdrowie
Olga_SK 28.09.2013 18:13
Tyle jesiennych pyszności na jednym talerzu! Bosko :)
noninka77 28.09.2013 17:57
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak