Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
grzyby leśne
200 g -
dynia
150 g -
soczewica
1 garsc -
marchew
1 szt -
cebula
1 szt -
pomidory z puszki
100 g -
oliwa
50 ml -
sól
1 szczypta -
papryka
1 szczypta -
śmietana 30%
100 ml -
bulion warzywny
400 ml -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.
Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy.
Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka.
Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą.
Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut.
Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu.
Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.
W razie potrzeby doprawiamy!
Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą!
Smacznego!
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się