Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą
W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.
Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy.
Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka.
Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą.
Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut.
Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu.
Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.
W razie potrzeby doprawiamy!
Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą!
Smacznego!