Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z jelenia 70 dag
sól do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
seler 1 mały
papryka czerwona 2
pomidor 2
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pieczarki 20 dag
papryczka chili 2
marchewka 2
smalec 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
boczek 20 dag
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar

Kroki postępowania

1
Mięso jelenia kroimy w kostkę. Jeśli się zdarzą pozbawiamy je błon. Następnie przyprawiamy je papryką słodką i oprószamy mąką. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki smalcu. Na gorącym rumienimy mięso. Usmażone przekładamy do szybkowaru.
Krok 1 - Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar foto
2
Na pozostałym smalcu rumienimy cebulę. Usmażoną przekładamy do mięsa. Podobnie robimy z pokrojonymi pieczarkami. Dodajemy jeszcze pokrojone warzywa: pomidory, seler oraz marchewkę. Przyprawiamy suszonym tymiankiem.
Krok 2 - Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar foto
3
Jeszcze tylko koncentrat i posiekane papryczki chili. Dolewam troszkę wody.
Krok 3 - Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar foto
4
Boczek kroję w kosteczkę. Rumienię na patelni i również dodaję do mięsa. Zamykamy szybkowar i całość garujemy około 10 minut.
Krok 4 - Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar foto
5
W razie potrzeby gulasz po garowaniu odparowujemy lub zagęszczamy odrobiną mąki. Podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Krok 5 - Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klaudynka 03.01.2014 19:17
Ileż tu pachnącej wiatrem dziczyzny w twoich przepisach :). Wygląda pysznie
Lis 19.12.2013 21:26
ach..trzeba się wybrać na polowanie - smacznie się zapowiada:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak