Gulasz indyczy z warzywami i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec indyczy bez kości

    500 gram
  • marchew

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    300 gram
  • śmietana 30%

    50 mililitr
  • czosnek

    2 ząbek
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • rozmaryn Prymat

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    2 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • papryka ostra mielona

    1/4 (wędzona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na oleju zarumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić solą i smażyć do zarumienienia. Dodać pokrojony seler naciowy, marchew pokrojoną w półplasterki i pieczarki podzielone na ósemki. Smażyć krótką chwilę. Dołożyć pokrojoną paprykę i zalać wszystko wodą, w takiej ilości, aby zakryła składniki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dusić do miękkości około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać łyżkę masła i śmietanę. Wymieszać do połączenia się składników. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę i dodać do gulaszu. Wymieszać i podgotować do zagęszczenia się sosu. Gulasz podawać z kaszą, makaronem lub pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 29.11.2015 09:11
bardzo smakowicie podane
staropolanka5 06.05.2015 14:02
super gulasz
EmciaPichci 14.02.2014 08:13
uwielbiam wszelkie gulasze :)
magdziorka6 16.06.2013 19:35
pyszny gulasz
Gracer 16.06.2013 11:56
super, zjadłbym taki, wręcz zjadłbym dwie miseczki a nie jedną :D
IwonaDD 16.06.2013 10:34
bardzo fajny i smaczny obiad :)
aisoglam 16.06.2013 10:32
Apetyczne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat