Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz drobiowy ze świderkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 0,5 kg
cebula 2 sztuki
marchew 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
olej 3 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
przyprawa do zup w płynie 1 łyżeczka
mielony pieprz do smaku 1 szczypta
woda 2 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
mąka 3 łyżeczki
makaron świderki 25 dag
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
ogórek kiszony 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz drobiowy ze świderkami

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią) .
Krok 1 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
2
Mięso polać łyżką oleju , posypać szczypta soli, papryką i pieprzem - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut.
Krok 2 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
3
Obrać marchew i pokroić w krążki.
Krok 3 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
4
Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski ( grube).
Krok 4 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
5
Spory kiszony ogórek pokroić w plasterki.
Krok 5 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
6
Obraną cebulę pokroić w pół plasterki.
Krok 6 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
7
W garnku ( o grubym dnie ) rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną cebulę.
Wrzucić pokrojone piersi z kurczaka i smażyć aż się zrumienią.
Krok 7 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
8
Dorzucić marchew ,paprykę , ogórek kiszony, ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli.
Krok 8 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
9
Zalać wodą . Skropić 1/2 łyżeczki maggi w płynie.
Zagotować i dusić ok. godziny. Na końcu ma zostać ok. 3/4 szklanki płynu.Doprawić gulasz przyprawami ( pieprz , papryka mielona).Zagęścić zmieszaną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować.
Krok 9 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
10
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić .
Krok 10 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
11
Wrzucić makaron do gulaszu. Wymieszać i zostawić na chwilę.
Krok 11 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto
12
Podawać na głębokich talerzach posypane usiekana zieleniną ( ja lubię szczypiorem ).

Robienie gulaszu z piersi kurczaka graniczy z lekka paranoją. Ale tak po prostu wyszło. Miał być kupiony indyk na gulasz . Przez pomyłkę, a może specjalnie w mięsnym zapakowano piersi z kurczaka ( nie ja robiłam zakupy od razu zaznaczam).Jak już były w domu razem ze wszystkimi dodatkami to wielkiego wyboru nie było. Tym bardziej , ze uparłam się na to , że ma być gulasz i już.
Krok 12 - Gulasz drobiowy ze świderkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 18.05.2013 15:10
Bardzo lubie gulasz, czesto nie robie, ale ze smakiem za to zjadam jak juz go zrobie
bogusia19 18.05.2013 13:27
mniam, mniam, a ja przed obiadem
dodi 18.05.2013 13:07
kolejny super przepis
Halina14 18.05.2013 12:18
fajny pomysł na obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak