Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz domowy z kaszą jęczmienną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1 kg
cebula biała 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
marchewka 1 sztuka
przyprawa do gulaszu Prymat 1 opakowanie
woda 2 litry
kasza jęczmienna 4 woreczki

Porada

Gulasz smakuje równie dobrze z ryżem lub kaszą gryczaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz domowy z kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do rozgrzanego garnka i dusimy ok. 10 minut. Następnie kroimy w kostkę cebulę, czosnek, marchewkę i wrzucamy do garnka z mięsem. Posypujemy 1/2 przyprawy do gulaszu. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Jeśli wyparuje woda zawarta w mięsie (po ok. 20 minutach), do garnka wlewamy szklankę wody i dusimy 40 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 1 - Gulasz domowy z kaszą jęczmienną foto
2
Gdy woda częściowo wyparuje, posypujemy resztą przyprawy i wlewamy resztę wody. Dusimy 1 godzinę.
Krok 2 - Gulasz domowy z kaszą jęczmienną foto
3
Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu tuż przed końcem duszenia.
Kaszę formujemy łyżką do lodów ( ok. 6 porcji na talerz), na środek talerza nakładamy mięso i polewamy sosem gulaszowym.
Smacznego.
Krok 3 - Gulasz domowy z kaszą jęczmienną foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak