Gulasz cielęcy z białym sosem wg Michel Moran

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    800 g (u nas karkówka)
  • marchew młoda

    3 szt
  • cebula

    2 szt
  • por młody

    1 szt
  • seler naciowy

    4 łodygi
  • pieczarki

    150 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt
  • kapary

    1 łyżka
  • mąka

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwie marchewki, seler, por i cebulę kroimy na duże kawałki.

Cielęcinę kroimy w dużą kostkę, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, osączamy. Mięso ponownie przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone na duże kawałki warzywa, ponownie zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, łyżeczkę soli.
Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa.

Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podgotowujemy w osolonym wrzątku.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i smażymy na rozgrzanym oleju. Oprószamy solą i pieprzem.

Na patelni, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę, podsmażamy w taki sposób (kilka minut), by zasmażka miała jasny kolor. Zdejmujemy z ognia.

Kiedy mięso będzie miękkie, oddzielamy je od warzyw (warzywa wyrzucamy, ewentualnie wykorzystujemy do innego dania ), wywar przecedzamy przez gazę. Wywar zagęszczamy zasmażką, dodając ją stopniowo-w zależności od preferencji gęstości sosu (podgrzewając i cały czas mieszając)

Mięso, marchew (podgotowaną), pieczarki przekładamy do rondla. Sosem zalewamy mięso, dodajemy kapary do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 25.05.2016 06:18
pyszne danie :)
krokus 24.05.2016 22:13
dobry obiad
Motorek 24.05.2016 17:55
bardzo smacznie wygląda
Futka 24.05.2016 14:50
Doskonały i niezwykle apetyczny gulasz :D
bertpvd 24.05.2016 14:45
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat