Gulasz bezmięsny

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna alternatywa na bezmięsny gulasz.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    4 łyżki
  • pasta paprykowa

    3 łyżki
  • passata pomidorowa

    250 mililitrów
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Gorczyca biała To Naturalne

    0,33 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • owoc chlebowca różnolistnego (jackfruit)

    400 gramów
  • mąka

    1 łyżka

Do smaku:

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jackfruit odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe kawałki kroimy na pół. Osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, wrzucamy owoc. Smażymy przez kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec wsypujemy mąkę.

Następnie dodajemy pastę paprykową, passatę pomidorową, zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kwadrans.

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki po kwadransie dodajemy do sosu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z kaszą i ogórkiem kiszonym.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyłem jackfruit z puszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat