Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz bezmięsny

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna alternatywa na bezmięsny gulasz.

Składniki:

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej 4 łyżki
pasta paprykowa 3 łyżki
passata pomidorowa 250 mililitrów
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 0,33 łyżeczki
papryka czerwona 1 sztuka
owoc chlebowca różnolistnego (jackfruit) 400 gramów
mąka 1 łyżka

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

W przepisie użyłem jackfruit z puszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz bezmięsny

Jackfruit odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe kawałki kroimy na pół. Osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, wrzucamy owoc. Smażymy przez kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec wsypujemy mąkę.

Następnie dodajemy pastę paprykową, passatę pomidorową, zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kwadrans.

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki po kwadransie dodajemy do sosu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z kaszą i ogórkiem kiszonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak