Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz barani z kluskami kładzionymi Marcina Budynka
Kluski:
1. Składniki na kluski wyrób na jednolitą masę.
2. Gotuj w osolonej wodzie przez około 6 minut, zrzucając z talerza porcje ciasta łyżeczką do wody.
Mięso:
1. Udziec potnij w grubą kostkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę, koncentrat, posiekany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
2. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem.
3. Tak przygotowane mięso odstaw na 6-8 godzin w chłodne miejsce.
4. Po tym czasie wyciągnij mięso z marynaty, oprósz mąką i smaż na klarownym maśle, aż się zarumieni.
5. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę i smaż wszystko 5 minut, podlewając pozostałą marynatą.
6. Całość duś około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając wodą lub bulionem.
7. Na koniec dopraw świeżymi ziołami.