Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Guacamole

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszna, zdrowa i odżywcza pasta z awokado bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz składniki mineralne. Jest świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa, ale także ryb, mięs lub pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać ją także jako dodatek do domowej tortilli lub burgera.

Składniki:

SKŁADNIKI

awokado 2 sztuki
sok z połowy limonki 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
cebula 0.5 sztuki
papryka 0.5 sztuki
pomidor 0.5 sztuki
świeża natka pietruszki 1 łyżka
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

Porada

Klasyczna wersja serwowana jest najczęściej ze świeżą kolendrą. Jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem to wtedy świetnie sprawdzi się natka pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Guacamole

1. Z awokado usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz sokiem z limonki.

2. Z pomidora usuwamy miąższ z pestkami, a następnie drobno kroimy. W drobną kostkę kroimy także cebulkę oraz papryki. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado.

3. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak