Grzyby z papryką w musztardzie po chorwacku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • papryka czerwona

    4 strąki
  • papryka żółta

    1 strąk
  • grzyby leśne

    600 g

Zalewa

  • ocet 10 %

    150 ml
  • woda

    200 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 szt

Omasta

  • Musztarda stołowa Prymat

    150 g
  • musztarda dijon

    150 g
  • olej

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy marynatę.
Papryki kroimy w paski, grzyby-większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości.
Pokrojone papryki i grzyby wrzucamy do marynaty, zagotowujemy, trzymamy na gazie około 10 min. Odcedzamy, studzimy.
Musztardę i olej mieszamy, dodajemy ostudzone grzyby i paprykę.
Całość dokładnie łączymy i przekładamy do słoików.
Nie jest konieczna pasteryzacja. Tak przygotowane grzyby można przechowywać rok w ciemnym miejscu. My jednak dokonaliśmy pasteryzacji ;) gdyż obdarujemy słoiczkami naszych najbliższych ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 08.10.2017 16:30
Pyszne..... :)
Jagódka17 08.10.2017 14:22
To musi być pyszne
jejkuchnia 07.10.2017 17:06
Jeszcze o takich nie słyszałam. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat