Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby z cebulą w zalewie pomidorowej

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby 1/2 kg
cebula biała 1/2 kg
przecier pomidorowy 1 szkl
olej 1 szkl
cukier kryształ 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby z cebulą w zalewie pomidorowej

Grzyby obieramy, małe kapelusze w całości większe kroimy w dość dużą kostkę i obgotowujemy w osolonej wodzie (na trzy litry wody – ok. 3 łyżki soli).
Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na oleju przez około 10 minut - aż zrobi się półmiękka.

Dodajemy grzyby, przecier pomidorowy (napisałam w składnikach 1 szkl, ale przecieru własnej roboty, jeśli weźmiecie kupiony koncentrat będzie to zdecydowanie za dużo i myślę że wówczas 3-4 łyżki wystarczą), cukier oraz pozostałe przyprawy do smaku. Smażymy wszystko razem przez 10 do 15 minut. Gorący sos przekładamy do słoików, a następnie pasteryzujemy przez około 15 minut.

Podawać na gorąco z ziemniakami, makaronami, kaszą lub ryżem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 01.04.2015 13:23
bardzo lubię takie grzybki
m1monika 20.12.2013 09:53
smaczne :-)
mariel78 05.12.2013 21:07
Bardzo smaczne
Dorian 28.11.2013 07:50
smaczne danie
anoosia 04.10.2013 16:37
przepis dobry na teraz bo właśnie się pojawił grzybki:)
IwonaKa 28.09.2013 00:11
musze spróbować w takiej zalewie,na pewno smaczna
Pietruszka 26.09.2013 17:41
takie grzybki są bardzo dobre
Róża1 29.07.2013 18:50
pyszności!!!!
adelajda 22.07.2013 15:18
na pewno pycha
IZABELA29 26.06.2013 12:39
muszą być smaczne
Wafelek2601 01.05.2013 11:32
Pyszne, polecam
Bernadeta 30.04.2013 14:41
smaczne grzybki
IKrakowianka 30.03.2013 20:02
bardzo smaczne do ryżu
ONY_za_kare 27.03.2013 23:02
super pomysl na grzybki
Wacław 20.03.2013 09:12
fajny sposób na grzybki :)
Grazyna0211 18.03.2013 15:53
robiłam kiedyś podobnie grzyby do słoików nam smakowały zarówno na ciepło jak i na zimno
Beata23 17.03.2013 10:02
pyszny obiad
pajbek 16.03.2013 08:35
Takich jeszcze nie jadłam, musza być pyszne :-)
gacopierz23 19.01.2013 15:29
dobre grzybki
dianix 17.01.2013 21:29
apetycznie
Angelika10 15.01.2013 21:47
fajne
jeta72 14.01.2013 10:05
super!!!
kate.500 12.01.2013 19:59
pycha
caralajna 12.01.2013 07:53
ciekawa propozycja
Ada-Gaba 08.01.2013 14:01
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak