Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby w śmietanie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grzyby świeże 200 g
cebula 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
śmietana 12% 3 łyżki
sól
pieprz

Porada

Najlepiej w takim wydaniu smakują prawdziwki i podgrzybki, zebrane w lesie tego samego dnia ;) Jednak zawsze można wykorzystać dostępne w sklepach kurki - należy dodać wtedy dużo czarnego pieprzu, nie bez powodu nazywane są one Pieprznikiem jadalnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby w śmietanie

Kroki postępowania

1
Grzyby po oczyszczeniu ugotować z liśćmi selera i gałązką pora, przez około 30 minut. Ostudzić.
Krok 1 - Grzyby w śmietanie foto
2
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulkę pokrojoną w nie za drobne kawałki.
Krok 2 - Grzyby w śmietanie foto
3
Na patelnię dorzucić ugotowane grzyby, smażyć przez kilka minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
Krok 3 - Grzyby w śmietanie foto
4
Do grzybów dodać śmietanę, smażyć przez 2-3 minuty, aż śmietana zgęstnieje. Podawać posypane natką pietruszki i w towarzystwie świeżego pieczywa.
Smacznego!
Krok 4 - Grzyby w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 28.09.2015 15:32
muszę w weekend iść na grzyby
Anna169Hosz 28.09.2015 12:47
Zjadłabym z ochotą:)
w mojej kuchni 28.09.2015 12:46
same pyszności
adelajda 28.09.2015 12:23
Sezon grzybowy w pełni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak