Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby w pomidorowej zalewie.

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne w opisie
cebula 3 sztuki
woda 2 szklanki
ocet 0,5 szklanki
cukier 6 łyżek
sól 2 łyżki
olej 6 łyżek
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
keczup 1 słoiczek
ziele angielskie 6-8 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby w pomidorowej zalewie.

1. Grzyby oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki i myjemy.
2. Grzyby zalewamy w garnku wodą, solimy(ok. 1 łyżeczka) i podgotowujemy(na małym ogniu) ok. 15-20 minut - po ugotowaniu powinniśmy otrzymać 1 durszlak tradycyjnej wielkości - ilość zalewy przygotowana jest mniej więcej na taką właśnie ilość grzybów.
3. Cebulę kroimy. Najlepiej w piórka. Zeszklić na 2-3 łyżkach oleju.
4. Przygotowujemy zalewę - w garnku zagotowujemy wodę z octem, olejem, solą i cukrem. Dodajemy przyprawy(ziele ang, liść laurowy, pieprz). Na końcu dodajemy keczup(ja lubię z pikantnym, ale możecie użyć i łagodnego) i koncentrat. Jako ostatnią dodajemy podsmażoną cebulę. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
5. Ugotowane grzyby łączymy z lekko przestudzoną zalewą i wkładamy do słoiczków.
6. Pasteryzujemy ok. 15-20 minut.

*Słoiczek koncentratu i keczupu to ok. 200 ml.
* W przepisie tym użyłam podgrzybków(brunatnych).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 12.01.2014 20:46
Uwielbiam grzybki ale takich nie próbowałam i przyznam że bardzo jestem ciekawa jak smakują :)
mysza75 13.11.2013 17:36
zjadłabym chętnie dla to mnie nowość takie grzybki :-)pyszne muszą być
adelajda 25.10.2013 18:24
OO ! super grzybki :)
Łucja 25.10.2013 13:58
ciekawy przepis :)
Dorota37 23.10.2013 16:01
fajny pomysł z pomidorami
Mniam 23.10.2013 08:37
Bardzo lubię takie grzybki. U nas też się robi z podgrzybków:)
idealme 22.10.2013 16:25
tego jeszcze nie próbowałam :))
Olga_SK 22.10.2013 15:29
Mąż zajada je same na śniadanie. Dobrze smakują też podgrzane i podane z ziemniakami np.
Klausia 22.10.2013 15:21
Widziałam na blogu, intrygujący przepis :) Do czego później zamierzasz ich użyć?
Olga_SK 22.10.2013 13:56
Jako że na grzybach znam się "tyle o ile", używam do takich przetworów tylko podgrzybków! Z innymi się obejść nie umiem. Zaraz dodam dopisek, jakich grzybów dotyczy przepis :)
SmacznaPyza 22.10.2013 13:50
czy można wykorzystać dowolne grzyby ? czy wszystkie gatunki traktujesz i gotujesz tak samo ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak