Grzyby na chmurce z kaszy gryczanej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Grzyby  leśne na chmurce z kaszy gryczanej to pyszna i prosta przystawka, która posmakuje każdemu.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Skład

  • grzyby leśne

    500 gramów
  • kasza gryczana

    200 gramów
  • cebula

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło 82%

    1 łyżka
  • pietruszka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną ugotować jak podaje producent na opakowaniu.
Grzyby przebrać, oczyścić i opłukać na sitku pod bierzącą wodą, osuszyć. Wrzucić do wrzątku i gotować kilka minut a następnie podsmażyć na maśle do momentu aż będą miękkie z zeszkloną wcześniej cebulą. Doprawić solą i pieprzem, dodać zmielony przez praskę ząbek czosnku. Smażyć jeszcze 2 minuty.
Marchew obrać, pokroić w talarki i ugotować na parze przez 20 minut.
Na kaszę gryczaną wykładać grzyby, ozdobić natką pietruszki i marchewką. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat