Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie to idealna przekąska na zimę. Można zajadać je solo, do kanapek, a także dodać do sałatek. Grzyby marynowane muszą być odpowiednio doprawione, miękkie i kwaśne. Z tego, przepisu grzyby w occie, właśnie takie wychodzą, dlatego wypróbujcie moją recepturę i sami oceńcie efekt.
W samym marynowaniu grzybów poza odpowiednimi proporcjami składników do zalewy istotne jest też to takie okazy wybierzemy.
Polecam wybierać młode, nie zbyt duże grzyby. Od Was zależy jaki gatunek zamknięcie w słoiczku. Podgrzybki, kozaki i maślanki to moje ulubione.
Grzyby dokładnie czyścimy i myjemy.
Do garnka wlewamy wodę z dodatkiem soli. Gotujemy grzyby aż będą miękkie (ważne, aby nie rozgotować ich).
Ugotowane grzyby odcedzamy i przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików.
Zalewa do grzybów marynowanych w zalewie octowej:
Do garnka wlewamy 5 szklanek octu, 10 szklanek wody, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w piórka cebulę.
Marynatę z octu doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy grzyby.
W każdym słoiczku powinna znaleźć się cebula oraz przyprawy.
Słoiki z grzybkami zakręcamy i odstawiamy denkami do góry.
Gotowe. Proste, prawda?