Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby marynowane na zimę

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Udało się Wam w lesie zebrać zdrowe i młode grzybki? Zastanawiacie się co z nich przygotować? Postawcie na marynowane grzybki na zimę. Z tym przepisem to nic trudnego.

Składniki:

Składniki:

grzyby leśne 2 kilogramy

Przyprawy do słoika:

cebula 1 sztuka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 5-8
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 liście

Zalewa octowa:

ocet 10 % 1 szklanka
woda zimna 3 szklanki
Sól kamienna do przetworów niejodowana 3 łyżki
cukier 1/4 szklanki

Porada

Polecam marynować grzyby tego samego gatunku.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby marynowane na zimę

Jeśli jesień oznacza dla Was grzybobranie, a później godziny spędzone w kuchni na przygotowaniu pysznych przetworów, to koniecznie przeczytajcie ten przepis na grzyby marynowane na zimę. Jest to sprawdzony sposób na pyszną przekąskę, którą chętnie będziecie się zajadać zimą.

Kroki postępowania

1

Leśne grzyby oczyszczamy z z mchu, igieł itp. Płuczemy dwa razy. Grzyby wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15 min. Jeśli grzyby są duże to przekrój je. Następnie je odcedzamy.

Krok 1 - Grzyby marynowane na zimę foto
2
Do umytych słoiczków wkładamy przyprawy na przemian z grzybami. Cebule kroimy w plasterki lub półplasterki.

Krok 2 - Grzyby marynowane na zimę foto
3
Zalewę octową zagotuj z kilkoma plastrami cebuli i zalej napełnione słoiki. Następnie zakręć i pasteryzuj ok 10 min. Odwróć do góry dnem do ostygnięcia.
Krok 3 - Grzyby marynowane na zimę foto

Do czego można wykorzystać marynowane do słoików grzybki? Do różnego rodzaju przekąsek i sałatek. Drobno pokrojone sprawdzą się również jako składnik sosu tatarskiego. 

Sprawdźcie także więcej przepisów na przetwory z warzyw i grzybów.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 27.08.2014 21:13
Cześć Agata :) Pozdrawiam.
2milutka 27.08.2014 18:19
Witaj Marta...;)))
Marta Ryżek-Kalkowska 27.08.2014 15:52
Dziękuję Jadziu :) My wiemy, co dobre :)
Jadwiga/Jaga85 27.08.2014 15:40
Super spraw takie grzybki zimą:)
adelajda 27.08.2014 15:06
lubię takie grzybki ale ja mam dużo od zeszłego roku i nie muszę robić
Aannkaa82 27.08.2014 14:42
Uwielbiam marynowane grzybki ale do tej pory nie miałam odwagi marynować ich w całosci :). Myszę wybrać sie do lasu.
Konczi 27.08.2014 14:27
Świetnie wyglądają :) Super zdjęcia :))
molanka 27.08.2014 14:27
zimą jak znalazł
IlonaAlbertos 27.08.2014 14:09
Uwielbiam takie grzybki.
Marta Ryżek-Kalkowska 27.08.2014 13:51
habbi to zmykaj do lasu, bo grzybki rosną :)
Habibi 27.08.2014 13:37
Po takim zdjęciu człowiek ma chęć natychmiast iść do lasu zbierać grzyby :) Uwielbiam grzybki w każdej postaci, a za marynowanymi szaleję :)
Marta Ryżek-Kalkowska 27.08.2014 13:33
Dziękuję bardzo :) i ja uwielbiam grzybki.
patryska76 27.08.2014 13:22
Ale piękna - grzybowa galeria! ;p
Aleksandra/Olcia 27.08.2014 13:06
mniam,uwielbiam takie grzybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak