Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby marynowane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1,5 kg
cebula 1 szt.
woda 3 szkl.
ocet 1 szkl.
cukier 3 łyż.
sól 1 łyżecz.
pieprz 8 ziaren
ziele angielskie 6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby marynowane

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli, gotować, aż grzyby będą miękkie (maślaki ok. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min.) wyjąć z wody odsączyć.
Krok 1 - Grzyby marynowane foto
2
Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy.
Gotować około 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć.
Krok 2 - Grzyby marynowane foto
3
Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną.
Można pasteryzować około 20 min.
Krok 3 - Grzyby marynowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak