Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby leśne w kremowym sosie z kaszą gryczaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Grzyby leśne w kremowym sosie z kaszą gryczaną to danie idealne na obiad, delikatne i sycące. Uwielbiam taką klasykę.

Składniki:

Składniki

kasza gryczana 200 gramów
grzyby leśne 200 gramów
śmietana 12% 250 mililitrów
cebula 1 sztuka
koperek 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
woda 150 mililitrów
mąka 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat 1 szczypta
ser żółty 2 plaster

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby leśne w kremowym sosie z kaszą gryczaną

Grzyby przebrać, oczyścić i dokładnie opłukać. Pokroić i wrzucić do wrzątku.
Gotować 5 minut. Odcedzić na sitku.Kaszę gryczaną przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać grzyby. Smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając a następnie dodać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Odlać odrobinę wywaru do miseczki i połączyć ze śmietanką i mąką. Dodać do grzybów, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Gotować całość aż sos będzie gładki i kremowy. Dodać poszatkowane pietruszkę i koperek.
Na kaszę gryczaną wyłożyć sos z grzybami, udekorować serem.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak