Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby leśne po kaszubsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

grzyby leśne 0,75 kg
cebula 2 szt
masło 2 łyżki

do wrzątku

woda 0,75 szklanki
sól 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
ocet 10 % 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki

Porada

Najlepiej użyć grzybów jednego gatunku ponieważ "miękkie" grzyby np. maślaki, szybciej się ugotują niż np. podgrzybki.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby leśne po kaszubsku

Kroki postępowania

1
Grzyby leśne oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki, połówki lub małe "okazy" pozostawiamy w całości. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy przygotowane grzyby. Gotujemy 10- 15 min. i odsączamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę.
Krok 1 - Grzyby leśne po kaszubsku foto
2
Kiedy cebula się zeszkli dodajemy odsączone grzyby i podsmażamy ok. 5 min.
Krok 2 - Grzyby leśne po kaszubsku foto
3
Z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą wlewamy na patelnię do grzybów z cebulą.Mieszając zagotowujemy.
Krok 3 - Grzyby leśne po kaszubsku foto
4
Gorące grzyby wraz z dodatkami przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy. Ja dla pewności zawsze pasteryzuję ok. 10 min.
Krok 4 - Grzyby leśne po kaszubsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 14.10.2014 09:33
lubię takie grzybki
jasiek 13.10.2014 23:46
nieznany mi przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak