Grzyby duszone w wekach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby

  • woda

  • pieprz lub liście laurowe

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić, sparzyć. Od-cedzić, włożyć do naczynia, wlać na jego dno nie¬wielką ilość wody, posolić i dusić około 30 minut. Dodać pieprzu ewentualnie liść laurowy. Następnie włożyć do słoików-weków, zamknąć i gotować do 1 godziny od momentu zagotowania wody. Następnego dnia gotować powtórnie 30-45 minut w celu zniszczenia drobnoustrojów, które mogłyby się rozwinąć po pierwszym gotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat