Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowy tradycyjny barszczyk

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziarna żyta 3 szklanki
chleb żytni 2 kromki
grzyby suszone 5 dag
cebula 2
masło
kasza jaglana garść
woda
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowy tradycyjny barszczyk

Należy przygotować zakwas:
około 3 szklanki ziaren żyta wsypać do garnka/ słoika, zalewamy lekko posoloną wodą i wkładamy jeszcze 2 kromki chleba żytniego.
Potem odstawiamy i czekamy aż powstanie zakwas, będzie to około 2 tygodnie.

Po około 14 dniach przelewamy zakwas przez sito, aby oddzieliły się ziarna.
Grzyby suszone myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Do garnka wlewamy wodę, zakwas i grzyby, wraz z wodą w której się gotowały.
Jeśli chcemy, żeby nasz barszczyk był ciemniejszy to można dodać więcej grzybów.
Wsypujemy jeszcze garść kaszy jaglanej i 1 cebulę pokrojoną w plastry.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy.

Gdy barszcz jest już gotowy to podajemy go omaszczony masłem z cebulką.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 26.12.2013 09:48
Pierwszy raz spotykam się z grzybowym barszczykiem! Wygląda smacznie!
Zdzisław 26.12.2013 00:28
dla mnie smacznie podano
Magda24 25.12.2013 22:30
taki jest najlepszy
Megg 25.12.2013 22:12
uwielbiam taki grzybowy barszczyk
idealme 25.12.2013 20:59
Bardzo smaczny przepis ! :)
Kuchenka 25.12.2013 20:41
ma świąteczny smak i aromat
Gracer 25.12.2013 20:35
musi byc pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak