Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe tartaletki z pastą z awokado i makreli

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 łyżki czubate
mąka żytnia 1 łyżka płaska
grzyby suszone 1 łyżka małych
masło 30 g
sól
awokado 0,5 szt
cebula 0,5 małej
śmietana kremówka 1 łyżka
makrela wędzona 0,5 małej sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe tartaletki z pastą z awokado i makreli

Kroki postępowania

1
Grzybki małe lub duże drobno posiekane namoczyć w kubku z gorącą wodą (niecałe pół kubka), po około 1 godzinie odcisnąć wodę z grzybów przez drobne sitko (wodę zostawić).
Z mąki pszennej, żytniej, masła, soli i pieprzu wyrobić ciasto. Dodać do ciasta łyżkę wody z grzybków i grzyby. Wyłożyć ciasto na małe blaszki i pougniatać na cieniutkie placki. Piec około 10 min w 200 stopniach.
Krok 1 - Grzybowe tartaletki z pastą z awokado i makreli foto
2
W czasie pieczenia awokado obrać i ugnieść ze śmietanką widelcem w miseczce na "papkę". Makrelę przebrać tak by nie miała ostek i dodać do awokado razem z drobno posiekaną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem (można dodać trochę czosnku granulowanego).
Wyciągnąć tartaletki z piekarnika i wyłożyć na talerzyk.
Krok 2 - Grzybowe tartaletki z pastą z awokado i makreli foto
3
Jak tartaletki lekko przestygną wyłożyć na nie pastę i można wcinać...
Krok 3 - Grzybowe tartaletki z pastą z awokado i makreli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 29.03.2013 13:28
ciekawy przepis, bardzo pomysłowe!
paulina2157 29.03.2013 10:52
ach zjadłabym zjadłabym :)
Pyszota 29.03.2013 09:11
świetnie smakują
Paolcia 29.03.2013 08:56
musi być pyszne :)
arbuzowo 29.03.2013 08:38
bardzo fajny pomysł
Agnieszka-87-25 29.03.2013 08:38
prosty i fajny przepis !
malaczarna23 29.03.2013 08:34
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak