Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe racuszki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby świeże
mąka
jajko
olej do smażenia
mleko
drożdże

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe racuszki

# 20 dkg grybków leśnych lub pieczarek
# 1 i 1/2 szklanki mleka
# szklanka mąki
# 1 jajko
# drożdze w ilości włoskiego orzecha nieduzego
# mała cebulka
# łyżka masła
# sól
# pieprz



Wykonanie:
Grzybki oczyścići wraz z pokrojoną w kostkę cebulką udusić na łyżce masła w rondelku.Mleko podgrzać , drożdze rozetrzeć z łyżką ciepłego mleka i szczyptą cukru ,dodać wraz z mąką i jajkiem do pozostałego mleka i miksować aż ciasto będzie gładkie i lsniące. ( jeśli jest za gęste dodać trochę mleka)na końcu dodać usmazone grzybki , posolić popieprzyć i lżką dokładnie wymieszać . Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscy przykryte . Po tym czasie smażyć zgrabne placuszki na oleju na złoty kolor. Smakują z różnymi sosikami i sałatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 29.04.2015 07:17
wygląda smacznie
Justa32 17.07.2013 18:18
świetny pomysł
alaaa 10.08.2012 19:52
masz super pomysły,,racuchy z grzybami dla mnie to nowość
Urszula5 07.05.2012 23:11
bardzo fajne
anemon 21.03.2012 08:42
Domyślam się, że są przepyszne.
traktorek 28.12.2011 15:08
ale piękne
ewaa 27.12.2011 19:00
smakują bosko!
kuklik 06.12.2011 21:44
grzyby w każdej wersji
ben-ka 20.11.2011 22:49
O jejku,jejku coś niesamowitego.....muszę to zrobić:)
Natalia/tubisiek 18.11.2011 22:12
uwielbiam grzyby, więc to danie jest w sam raz dla mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak