Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
grzyby świeże
-
mąka
-
jajko
-
olej do smażenia
-
mleko
-
drożdże
Przepis i sposób przygotowania Grzybowe racuszki
# 1 i 1/2 szklanki mleka
# szklanka mąki
# 1 jajko
# drożdze w ilości włoskiego orzecha nieduzego
# mała cebulka
# łyżka masła
# sól
# pieprz
Wykonanie:
Grzybki oczyścići wraz z pokrojoną w kostkę cebulką udusić na łyżce masła w rondelku.Mleko podgrzać , drożdze rozetrzeć z łyżką ciepłego mleka i szczyptą cukru ,dodać wraz z mąką i jajkiem do pozostałego mleka i miksować aż ciasto będzie gładkie i lsniące. ( jeśli jest za gęste dodać trochę mleka)na końcu dodać usmazone grzybki , posolić popieprzyć i lżką dokładnie wymieszać . Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscy przykryte . Po tym czasie smażyć zgrabne placuszki na oleju na złoty kolor. Smakują z różnymi sosikami i sałatkami.
Komentarze (10)