Grzybowe racuszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby świeże

  • mąka

  • jajko

  • olej do smażenia

  • mleko

  • drożdże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

# 20 dkg grybków leśnych lub pieczarek
# 1 i 1/2 szklanki mleka
# szklanka mąki
# 1 jajko
# drożdze w ilości włoskiego orzecha nieduzego
# mała cebulka
# łyżka masła
# sól
# pieprz



Wykonanie:
Grzybki oczyścići wraz z pokrojoną w kostkę cebulką udusić na łyżce masła w rondelku.Mleko podgrzać , drożdze rozetrzeć z łyżką ciepłego mleka i szczyptą cukru ,dodać wraz z mąką i jajkiem do pozostałego mleka i miksować aż ciasto będzie gładkie i lsniące. ( jeśli jest za gęste dodać trochę mleka)na końcu dodać usmazone grzybki , posolić popieprzyć i lżką dokładnie wymieszać . Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscy przykryte . Po tym czasie smażyć zgrabne placuszki na oleju na złoty kolor. Smakują z różnymi sosikami i sałatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 29.04.2015 07:17
wygląda smacznie
Justa32 17.07.2013 18:18
świetny pomysł
alaaa 10.08.2012 19:52
masz super pomysły,,racuchy z grzybami dla mnie to nowość
Urszula5 07.05.2012 23:11
bardzo fajne
anemon 21.03.2012 08:42
Domyślam się, że są przepyszne.
traktorek 28.12.2011 15:08
ale piękne
ewaa 27.12.2011 19:00
smakują bosko!
kuklik 06.12.2011 21:44
grzyby w każdej wersji
ben-ka 20.11.2011 22:49
O jejku,jejku coś niesamowitego.....muszę to zrobić:)
Natalia/tubisiek 18.11.2011 22:12
uwielbiam grzyby, więc to danie jest w sam raz dla mnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat